Millal võib paki jälgimisinfo valetada?

Välismaistest e-poodidest tellimine on kiiresti populaarsust kogumas nii Eestis kui ka mujal maailmas. Välismaiste poodide valik on suurem ja mitmekesisem ning ülemaailmsed tarneajad on võrreldes paari aasta taguse ajaga oluliselt lühenenud. Pakid on oma teekonnal ka üha paremini jälgitavad, kuid sellegipoolest tasub mõningatel puhkudel jälgimisinfosse pigem kriitiliselt suhtuda.

Erineva jälgimisinfo taga on erinevad võimalused paki Eestisse jõudmisel.

  1. Saadetis liigub päritolumaa postiettevõtte kaudu ning on kogu oma teekonnal päritoluriigist sihtriiki registreeritud kui postisaadetis.

Üldjuhul on sellisel puhul paki jälgimisinfo korrektne ja näitab paki tegelikku asukohta kogu tema teekonna vältel.

  1. Müüja annab kauba üle logistikafirmale (mitte postiettevõttele), kes toimetab paki koos muu kaubaga Euroopasse ja annab üle kohalikule postifirmale. Siin võivadki tekkida probleemid, sest üldjuhul on logistikafirmadel transiiditeenust pakkuva postiettevõttega (nt Omnivaga) lepingud, mille alusel omistatakse pakkidele sihtriigi registrikood kohe siis, kui pakk päritoluriigis müüja käest vastu võetakse.

See tekitabki olukorra, kus klient näeb, et jälgimisinfo alusel on tema saadetis juba Eestis, kuigi pakk on ise füüsiliselt alles näiteks Hiinas või Ameerikas. Kaup lihtsalt sisestati päritoluriigis infosüsteemi märgiks, et ta on vastu võetud ja hakkab sealt varsti liikuma.

Ole kriitiline, kui kohe esmane sissekanne näitab Eestit

Kuidas kliendina aru saada, et pakk liigub logistikafirma kaudu? Üldjuhul ilmub sellisel puhul jälgimisinfosse kohe esmase sissekandena paki asukohaks Eesti (või Omniva).

Seega: kui esmase (ja pikka aega ainsa) sissekandena on jälgimissüsteemis Eesti, tasub infosse suhtuda pigem pessimistlikult. Kauba tegeliku kohalejõudmiseni võib kuluda veel palju päevi.

Vigase teabe oht Miamist läbi Istanbuli tulevatel pakkidel

Kuid ka postifirmade kaudu liikudes esineb eksitavat infot. Näiteks USAst Miamist läbi Istanbuli Eestisse suunduvad pakid kannavad tihti vigast teekonninfot Istanbulist väljumise kohta. Tihtipeale näitab jälgimisinfo, et kaup on juba mitu päeva tagasi Istanbulist lahkunud, kuigi uurima hakates osutub, et kaup on endiselt füüsiliselt veel Türgi pinnal ja pole sealt teelegi pandud.

Kuidas läheb Eestis?

Eesti pinnal pakid reeglina pikemalt viibima ei jää. Pärast Eestisse jõudmist käitletakse saadetised, mis ei pea läbima tolliprotseduure, Tallinna sorteerimiskeskuses enamasti mitte kauem kui kolme päeva jooksul, misjärel liigub saadetis juba saajale või elukohajärgsesse postiasutusse.

0A6B6921

Leave a Reply

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga