Routing manager Deanna Vainoja: “Minu töö on kui kiirreageerijal!“

Kandideeri sellele töökohale SIIN

„Kui minu töö on tegemata, siis ei lenda ükski Omniva ega Post11 kiri või pakk Eestist välja,“ võtab Omniva routing manager Deanna Vainoja oma töö ühe lausega kokku. Routing manager planeerib, millist lennuteed pidi saadetised sihtkohtadesse jõuavad.

Hetkel on Omnival ja Post11-l üle maailma ligi 80 regulaarset sihtkohta, mille puhul on kindlaks määratud kindel lennutee, kuidas saadetised nendesse sihtkohtadesse liiguvad. Just Deanna on see, kes teeb valmis pakkide sihitusplaani ning selle planeerimisel võtab arvesse teenuste kvaliteedinõudeid, transpordiaega, hinda, mahutatavust ja regulaarsust. Nende põhjal paneb ta kokku parima lahenduse Omniva jaoks.

„Kõik meie lennupartnerid saadavad mulle oma lennuplaanid, lendude mahutavuse ja hinnakirjad ning selle põhjal panen enda jaoks skeemi kokku,“ kirjeldab Deanna oma töö olemust. „Võttes ette meie sihtkohad, vaatan, millised partnerid sinna lendavad ning valin välja meie jaoks kõige sobivama kombinatsiooni. Lennuplaan muutub kaks korda aastas, kui kella keeratakse, ehk märtsi ja oktoobri viimase laupäeva öösel vastu pühapäeva. Seega pean vähemalt kaks korda aastas tegelema nii-öelda kombineerimise ja planeerimisega.“

Deanna jaoks ei ole oluline pakkide arv või suurus, vaid nende kogukaal. Lähtuvalt sellest planeerib ta lennukiga saadetavaid mahte. „Õnneks on sesoonsus enam-vähem teada – millal on kiirem ja millal rahulikum.“

Elu kui kiirreageerijal

Deanna sõnab, et tal peab alati olema kiiresti varrukast võtta plaan B, C ja isegi D. Kui midagi läheb oodatust teistmoodi, siis vajab protsess väga kiireid lahendusi. „Post peab alati liikuma, hoolimata sellest, mis maailmas parasjagu toimub!“ lausub Deanna.

Deanna üks keerukamaid kogemusi sellel tööl jäi 2015. aastasse, mil rahvusliku lennufirma pankrot mõjutas ka tema tööd. „Olin ära teinud oma esimese sihitusplaani ning uus lennuplaan oli töötanud nädalake. Jõin laupäeva hommikul just hommikukohvi, kui tuli teade lennufirma pankrotist, mis nõudis minult äärmiselt kiiresti – lausa ühe päevaga – terve lennuplaani ümbermängimist,“ meenutab Deanna.


Routing manager-i töös tekitavad keerulisi ja ettearvamatuid olukordi ka lennufirmade streigid, mis lisaks reisijatele teevad keerulisemaks ka saadetiste liikumise. Samuti tuleb alati valvas olla erinevate riikide postiettevõtete streikimise osas, mille käest Eestist välja saadetud kirjad-pakid läbi käivad. „Minu töötamise aja jooksul on olnud mitmeid lennufirmasid ja üksikud postiettevõtted, kes on streikinud ja nõudnud sihitusplaanide ümber tegemist. Pärast neid kogemusi küsisin oma vanematelt kolleegidelt, et kas võib veel mingeid suuremaid jamasid ette tulla lisaks pankrottidele ja streikidele?“ naerab Deanna oma töö võlude ja valude kohta. „Nad ütlesid mulle, et tuhapilv on veel puudu! Seega, kui see tuleb, olen valmis ja tegelen!“

Omniva rahvusvaheline maine on väga hea

Deanna kinnitab, et Omniva rahvusvaheline maine on väga hea ning alati, kui räägitakse Baltikumist, kiidetakse Eestit. „Post11 on ainult kaks aastat vana. Oleme väga kiiresti laienenud: me ei saada posti välja mitte ainult Eestist, vaid ka Inglismaalt ja Saksamaalt. Oleme meie rahvusvaheliste partnerite jaoks tõeline edulugu. Ma saan kogu aeg uhke olla ja kiitusi vastu võtta,” rõõmustab ta.

Deanna ametis peab pingetaluvus olema väga suur, sest logistika kuldreegel on, et midagi kuskil alati juhtub. Peab oskama kiiresti reageerida, läbi rääkida, olla vajadusel pisut kurjem ja nõuda, sest lasub vastutus posti sihtriiki kohale jõudmise eest. „Mul mõte kogu aeg käib ja olen reageerimisvalmis. On lihtsalt nii palju asju, mille üle ma ei oma kontrolli, kuid minu töö on kõikide nende ootamatustega võimalikult kiiresti kohaneda. Kommunikatsioon partneritega – nii Eesti kui rahvusvaheliste partneritega – on ülioluline. Ja ma olen väga rahul, et saan teha sellist halli kardinali tööd,“ rõõmustab Deanna.

Rahvusvaheline äri moodustab pea kolmandiku Omniva käibest. Rahvusvahelise äri tiimis töötab ligi 10 inimest, lisaks kuulub äri juurde tütarettevõttena ka Post11, kus töötab ligi 50 inimest.

Kui see töö tundus sulle põnev ja väljakutsuv, siis tule võta väljakutse vastu ja liitu meie tiimiga. Vaata töökuulutust SIIT.