Mis on efektiivse kaugtöö saladus?

Kell on 6:30 ja mu äratuskell heliseb. Kuulen seda läbi une, kuid ma ei taha veel kuidagi tõusta. Seega olen veel mõne aja voodis, kuna täna on mul kaugtöö päev ja ma ei pea sukelduma Tallinna liiklusesse ega last lasteaeda viima, et õigeks ajaks tööle jõuda.

Kodus töötamise päevi olen enne ka teinud, kuid tänane päev on natuke teistsugune, kuna olen oma maakodus. Siin ei ole igapäevast internetiühendust, kuid mobiilne internet võimaldab tööd teha igas Eestimaa paigas ja isegi välismaal.

Algul kontrollin oma meile telefonist, et veenduda, et seal ei ole mingeid kiireloomulisi asju ning asun endale kohvi tegema. Siis aga avastan, et mul jäi reedel osakonna protokoll tegemata ning sukeldun esimese asjana selle koostamisse, olenemata selles, et olin kenasti oma päevaplaani paika pannud, et fookust hoida neil tegevustel, millega kindlasti pean täna tegelema. Kahjuks tundub, et tänasest kujuneb enamjaolt siiski selline päev, kus tuleb vastata kirjadele, mis minu postkasti on jõudnud, kuid katsun tegeleda ka nende teemadega, mida olin planeerinud.

Üldiselt saan ma kodukontoris rohkem tööd tehtud kui kontoris, sest ümberringi on vaiksem ning segajaid vähem. Kuigi mul maal ei ole kontorinurka ning tööd teen köögilaua taga, siis laste edasi-tagasi kõndimine mind ei häiri ning suudan oma teemadesse põhjalikult süveneda.

black laptop computer
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Pikast istuma jäämisest annab peagi märku kangeks jäänud selg ning nii teen vahelduseks väikese pausi. Kui pilgu kellale viin, siis avastan, et on lõuna aeg. Lõunaks on eile õhtul valminud kodune kartulisalat, nii et lõuna ei kesta kaua ja töötegemine jätkub.

Siiski ei tee ma tööd päris sellest kellast kellani, mis kontoris olles, kuna pean vahepeal oma asjad pakkima ja Viljandisse jõudma. Homme tuleb olla kontoris ning nii liigungi rongile, et sõita Tallinna.

Kui olen leidnud rongis sobiva koha ja oma asjad ära pannud, siis võtan taas arvuti kätte ja asun tööle. Minu arvates on rongis mõnus tööd teha. Kui olen Jõgeval meie kolleegidel külas käinud, siis on just rong kõige mõnusam transpordivahend, millega sinna minna, kuna sõidu jooksul saab efektiivselt tööd teha.

Rongisõidu ajal tegelen plaanis olnud teemadega ning kirjutan artiklit, mida Sa praegu loed, sest see oli ka üks ülesannetest, mis pidi täna tehtud saama. Peagi jõuan Tallinna ja mul on hea meel, et saan arvuti sulgeda tõdemusega, et tänane kaugtöö päev on läinud igati produktiivselt ning mitmed tegelemist vajavad teemad olen saanud oma nimekirjast maha tõmmata.

Kristina Niin – Omniva personaliosakonna projektijuht

6 nõuannet efektiivseks kodukontori päevaks

  1. Pane paika päevaplaan ja pea sellest kinni

Tee endale plaan, mis sul on vaja tööpäeva jooksul ära teha ning planeeri aeg nende tegevuste jaoks. Mõistagi planeeri sisse puhkepausid ja lõuna (sest ka kodus olles peab sööma).

  1. Keskendu tööle ja ära tegele tööväliste asjadega

Suhtu kodukontori päeva nagu igasse teise päeva, mil töötad kontoris. See tähendab, et keskendu tööajal tööasjadele ja ära lase töövälisel end segada. Ära surfa isiklikel teemadel facebookis, Instagramis, Snapchatis vms.

laptop calendar and books
Photo by rawpixel.com on Pexels.com
  1. Ära pane telekat vm taustamüra käima

Multitasking võib tunduda ahvatlev, kuid teaduslikult on tõestatud, et multitasking ilma produktiivsuse kaota ei ole võimalik. Keskendu ühele teemale korraga ja hoia oma fookus (sh.tähelepanu ja mõtted) sellel teemal.

  1. Lepi kokku reeglid kodustega

Juhul kui kodukontori päeval on ka teised sinu pereliikmed kodus, lepi nendega kokku reeglid, et saaksid keskenduda tööle.

  1. Leia kodus sobiv koht töötamiseks

Kodus on kõige olulisem valida istumiseks hea koht, et selg ei jääks kangeks, valgust oleks piisavalt jne. Töötervishoid on tähtis ka kodukontoris. Kägaras diivanil olla võib tunduda ahvaltev, kuid sinu kehale teeb see karuteene. Parim on istumine laua taga. Jälgi, et laud oleks muudest asjadest vaba.

pexels-photo-1181248
Photo by Christina Morillo on Pexels.com
  1. Suhtle töökaaslastega silmast-silma ja ole ka päriselt kättesaadav

Kodukontoris olles on samuti võimalik läbi viia koosolekuid silmast-silma. Selleks kasuta tehnoloogilisi vahendeid – Skype, Skype Business, Lync. Ole kodukontoris töökaaslastele kättesaadav nagu oled päris kontoris. Vasta kõnedele ja meilidele. Ära loo kolleegides tunnet nagu oleksid kodukontori sildi all puhkusepäeval.