E-poodlemine mobiilis on tõusuteel, aga jääb veel sülearvutile alla

Eestis kasutab 46% veebiostjatest sülearvutit. Mobiiltelefoni ja lauaarvutit kasutatakse poodlemiseks võrdselt, kuid sülearvutist veel märgatavalt vähem, selgus EMORi e-kaubanduse uuringust.

Üha enam langeb lauaarvutite kasutamise populaarsus ning inimesed liiguvad mobiilsemate lahenduste poole. „Mobiiltelefonid võimaldavad inimestel kaubelda e-poodides väga mugavalt asukohast sõltumata, need on ju meil kõigil kogu aeg käepärast ja kaasas,“ ütles Kantar Emori kaubandusuuringute ekspert Kersten Jõgi. „Nii on tänapäeval võimalik ostelda kas või koduteel ühistranspordis.“

Lauaarvutit ja mobiiltelefoni kasutatakse ostlemiseks hetkel veel üpris võrdselt (vastavalt 25% ja 24%) ning vaid väga väike osa (5%) kasutab ostmiseks tahvelarvutit, näitab EMORi e-kaubanduse uuring. Demograafiliselt kasutab eestlastest lauaarvuteid internetis ostlemiseks keskmisest enam üle 50-aastased kõrgharidusega mehed. Mobiiltelefone kasutavad enda ostudeks eelkõige alla 34-aastased naised.

2017. aasta Globaalsest E-kaubanduse Aruandest tuleb välja, et pea 25% ülemaailmsetest tarbijatest kasutavad mobiili lausa iga nädal erinevate toodete ja teenuste ostmiseks. Suur mõju on siin Aasial, kus mobiilne ostlemine on niivõrd populaarseks kujunenud, et 10% e-poodlejatest teevad seda igapäevaselt.

INFOGRAAFIK-NR-2

E-kaubandus on pidevas kasvutrendis

Emori uuringu järgi ostleb 34% e-poodlejatest vähemalt kord kuus, mis on enam kui kaks korda rohkem kui neli aastat tagasi. „Statistika alusel on e-kaubandusel Eestis veel kõvasti kasvuruumi. Olenemata, et paistame silma oma kõrge internetikasutajate ja e-ostlejate osakaaluga, moodustavad Eesti e-kaubanduse ostud kogu jaeostudest siiski vaid 7.7%. Euroopas on see näitaja 11,3%,“ kommenteeris Omniva pakiteenuste äriüksuse juht Marita Mägi. Siiski on Eesti tarbijate huvi ja võimekus osta nii kodu- kui välismaistest e-poodidest Mägi sõnul pidevalt kasvamas.

Rohkem kui kaks kolmandikku (70%) eestlastest on viimase aasta jooksul veebist ostelnud, neist ca pooled ehk 34% ostlevad vähemalt kord kuus. Põhiliseks põhjuseks internetis ostlemiseks on ööpäevaringne ligipääs ning suurem kaubavalik. Samuti saavad e-poodlejad iseseisvalt erinevate poodide hindu võrrelda, sageli on ka e-poodides soodsamad hinnad.

E-kaubanduse uuringu eesmärgiks oli määratleda Eesti elanike internetist ostmine ja selle trendid ning see viidi läbi 2018. aasta kevadel kombineeritud meetodil eesti ja vene keeles rohkem kui tuhande vastaja hulgas. Uuringu tulemused on laiendatavad kogu Eesti 15-74aastasele elanikkonnale.

INFOGRAAFIK-NR-4