Kiiremini, targemini ja säästlikumalt

Uurisime logistikakeskuse juhilt Artur Parvelt ja logistikakeskuse projektijuhilt Martin Viilepilt, mida põnevat uus logistikakeskus enda valmimisega kaasa toob. 

Logistikakeskus näeb õuepoolt vaadates välja nagu iga teine ümbruskaudne laohoone Tartu maantee äärealal, kuid astudes mõnest hiiglasuurest valmimisjärgus olevast uksest sisse, saab iga külastaja aru, et tegemist on erilise kohaga nii Omniva töötajatele kui klientidele.

Uus logistikakeskus asub Tallinna kesklinnast vaid 15-minutilise autosõidu kaugusel, täpsemini Lehmja külje all. Mujale selline hiigelsuur maja ära ei mahukski, ruutmeetreid on seal kokku üle 13 000. Samas on praeguse sorteerimiskeskuse pindala enam-vähem sama suur, kuid paikneb kolmel erineval korrusel. Uus logistikakeskus on aga ühekordne hoone, mistõttu ei pea enam kasutama kaubalifte jms.

DJI_0141.JPG

Mille poolest uus logistikakeskus veel praegusest erineb?

Esiteks muutub kogu tootmisprotsess lihtsamaks ja loogilisemaks. Kui tänane sorteerimisliin võimaldab töödelda umbes 2400 pakki tunnis, siis uue liini võimekus kasvab kuni 6500 pakini tunnis ning tulevikus on jõudlus arendatav kuni 9000 pakini tunnis. Oluliselt väiksem on aga sorteerimiskeskuse töötajate otsene kokkupuude pakkidega, mis väheneb kuni neljakordselt ja seda suuresti tänu uuele ringliinile ning videokodeerimisele.

Omnivas esmakordselt kasutusele tulev ringliin on praegusest etem, sest leides saadetise puhul mingisuguse vea, ei suuna ta pakki liinilt välja, vaid saadab uuele ringile. See aga tähendab, et töötaja ei pea enam liinilt välja suunatud pakiga käsitsi tegelema ning teistkorda liinile panema. Tänuvideokodeerimisele kaob aga ära nn andmesisestaja töö, kes lisaks saadetise andmete lugemisele peab pakkidega füüsiliselt kokku puutuma. Videokodeerija aga tegeleb vaid andmete sisestamisega videokodeerimise abil ning sorteerimisega tegeleb liin, mis omakorda hoiab kodeerija väärtuslikku aega kokku. Lisaks sorteerimiskeskuse efektiivsuse kasvule on oluline ka jätkusuutlikus – uus logistikakeskus aitab meil tulla toime prognoositava pakimahu kasvuga.

Teenuse parema kvaliteedi tagab kaasaaegne ja kõrgtehnoloogiline uus sorteerimisliin, mis suudab lisaks kuni 6500 pakile tunnis kanda senisest raskemaid pakke, kuni 50 kilogrammiseid. Seni on maksimaalne paki kaal 30 kg.

Raskemad saadetised sorteeritakse välja eelkõige seetõttu, et nad ei kahjustaks kergemaid pakke. Lisaks on suurenenud kogujate arv. Kogujad on see osa liinist, kuhu pakid edasi suunatakse ehk jaotatakse kindlatesse kategooriatesse. Praeguses keskuses on kogujaid 30, uues aga lausa 400 tükki. Suurem kogujate arv vähendab vajadust pakke käsitsi sorteerida, mis aga on praeguses sorteerimiskeskuses suureks probleemiks.

Lisaks suurtele uuendustele sorteerimisliini ja selle lisade juures, on muudatusi ka mujal. Näiteks transpordiks kasutatavate uste arv on kasvanud 13lt 68le. Nende kaudu toimub kaupade peale- ja mahalaadimine. Kui praeguses sorteerimiskeskuses sõidavad autod 13st uksest nii sisse kui välja, siis uues logistikakeskuses on sisenevatele autodele 14 ust ning väljuvatele lausa 54. See omakorda tähendab, etkaup liigub sisse-välja palju efektiivsemalt ning protsessi vood ei lähe risti.

Kõige selle juures on maja aga ka säästlikum, kuna maja saab suure osa vajaminevast elektrienergiast päikesepaneelide vahendusel. Keskuse katusele on paigaldatud kokku ligi pooleteise jalgpalliväljaku jagu päikesepaneele. Kusjuures tegemist on ühe suurima päikesepaneelide pargiga, mis hoone katusele ettevõtte oma tarbeks Eestis paigaldatud on. Lisaks on hoone varustatud lokaalse gaasikatlamajaga ning küttelahendusena kasutatakse kiirguspaneele.

IMG_20180910_152115

Mida tähendab uus logistikakeskus meie klientidele?

Kogu eelneva info võib kokku võtta kahe sõnaga – kvaliteedi tõusu. Tänu kõrgtehnoloogilisele ringliinile, laadimisuste rohkusele, videokodeerimisele, käsitöö vähenemisele ning sorteerimiskeskuse protsesside üleüldisele loogilisusele, on efektiivsuse ja kvaliteedi kasv märkimisväärne.

Kõik eelnevalt mainitud muudatused mõjutavad loomulikult ka meie töötajaid. Tööefektiivsuse tõus ning paremad töötingimused aitavad kaasa töötajate rahulolu suurenemisele. Kui meie usinad töötajad on hästi hoitud, kandub see edasi ka igasse pakki, mis viiakse kohale rõõmuga täidetult.

6