Logistikakeskuse võimekuse esimesed ilmingud – rekordmahud ja paranenud kvaliteet

Logistikakeskuse kolimisega tekkisid meil mõningad pakisaadetiste kvaliteediprobleemid, mis on –tõsi küll- ajapikku kahanenud. Teame, et muredega lõpparvet ei saa üleöö teha, vaid see eeldab süsteemset ja järjepidevat tööd. Seega võtsime endale eesmärgi, et jaanipäevaks on pakiteenuste kvaliteet viidud seni kõrgeimale tasemele. Rida samme on selleks juba tehtud.

Näeme juba mitmendat aastat, et rekordilised jõulumahud saavad uue aasta standardiks. Käesoleva aasta jaanuar tõigi meile läbi aegade suurimate eesti pakimahtudega kuu. Veel suuremad kui jõulude ajal. Enneolematute mahtude juures oleme aga järjepidevalt parandanud pakiteenuste kvaliteeti ning viinud selle kolimiseelsele (möödunud septembrikuu) tasemele.

See on selge märk uue logistikakeskuse esimestest viljadest. Läbi pideva arendustöö uues keskuses tõuseb kvaliteet ka suurenevate mahtude juures veelgi kõrgemale. Ja arendused jätkuvad…

Järgmine etapp: „Roheline laine“ prioriteetsetele pakkidele

Kõik meie pakid on erinevad. On erinevad oma kujult ja kaalult, aga mis põhiline – on erinevad kätte toimetamise tingimuselt. Sellest tulenevalt peame me olema võimelised ühtesid pakke töötlema kiiremini kui teisi. Või siis täpsemalt eelistama teatud oludes neid pakke, mille tarnega on kiire. Näiteks eestisisesed pakiautomaadi- ja kullerpakid on alati eelisjärjekorras Hiina pisipakkide ees, kuna Eestisisesele tarnele on oluliselt nõudlikumad tingimused.

Selleks oleme ellu kutsunud rohelise laine projekti. See on kompleks tegevusi ning arendusi, mis tagavad, et meie tarneaja garantiiga pakid saaksid rohelise tule läbi kogu meie protsesside ja et nende kätte toimetamine oleks tagatud kõigi vahenditega ka kõige suuremate mahtude juures.

Seni on eristusi tehtud manuaalselt ning see on olnud võimalik ainult kuni teatud mahupiirini. Miljonite pakkide juures on manuaalne eristus võimatu. Edaspidi teeme seda läbi IT-lahenduste – süsteemselt, kontrollitult.

Paki teekond ja tegelik asukoht

Teise olulise arenguhüppe teeme pakkide aruandluses. Pakiteenuse korda saamise eeldus on see, et me teame igal hetkel, kus on iga pakk. Aastas liigub meilt läbi 14 miljonit pakki, mis teeb üle miljoni paki kuus. Ükski inimene ei suuda järge pidada, ega meeles hoida, kuhu on konteinerisse milline pakk sai ja mis sellest konteinerist siis edasi sai. Küll aga suudab seda teha infosüsteem. Selleks peab aga pakk ja andmed liikuma koos.  Olemegi tööd tegemas sellega, et nii kliendil kui meil endal oleks -täielik ülevaade paki (tegelikust) asukohast ning staatusest.

2019. aasta on alanud pakirohkelt. Selleks, et e-kaubandusele hoogu juurde anda ei piisa, aga vaid „tagatoa“ tegevustest. Selleks plaanime ka sel aastal pakivõrgu laiendust, mis on vähemalt võrdväärne möödunud aasta omaga. Numbritest on veel vara rääkida, aga näeme, et uutele pakiautomaatidele on nii Eestis kui Baltikumis veel küllaga ruumi ning inimesi, kes neid ootavad. Ja kui on pakke, ja on inimesi, siis peab olema ka pakiautomaate.

Andre Veskimeister
Juhatuse liige