Töötajate heaolu – kellele ja miks?

Vastus küsimusele „Miks me seda teeme?“ on lihtne. Me teame, et pühendunud ja rahulolevad töötajad loovad rohkem väärtust, soovitavad meid tööandjana parimatele kandidaatidele ja teevad meie kliendid õnnelikumaks.  *. Ilma töötajateta ei oleks meie ettevõtet ja väga lihtsustatult saab väita, et kui töötaja on rahul siis tema panus ettevõttesse on suurem, see omakorda toob kaasa klientide rahulolu ja paremad tulemused. Seega töötajate heaolu on meile väga oluline.

Põnev on olnud jälgida erinevaid personalijuhtimise kontseptsioone taamal. Kui mõnda aega tagasi pingutasime peamiselt töötajate rahulolu nimel, siis täna soovime juba enamat – pühendumist, mis võiks lihtsustatud valemina olla umbes selline: rahulolu x kirg x tööandja eesmärkide nimel pingutamine. Lisaks räägime täna töötajakogemuse teadlikust kujundamisest – mõistame selle all kombinatsiooni organisatsiooni kultuurist, tehnoloogilisest keskkonnast ja füüsilisest töökeskkonnast.

Töötajate heaolu kui eesmärk püsib ühena olulisematest kindlasti nüüd ja edaspidi, sõltumata faktist, et see, mida hindame, muutub – nii inimeste kui organisatsioonide jaoks. Paradoksaalsel kombel võib töötajate heaolu nimel pingutamine organisatsioonidele ka odavamaks muutuda. Töötajatena tahame täna tunda end väärtustatuna, õiglaselt kohelduna, teha tähendusega tööd ning anda ühiskonnale midagi tagasi. Tihti on see juba olulisem kui konkreetne palganumber. Organisatsioone paneb see põnevate väljakutsete ette, sest isegi kui me teame, kuidas on õige, tekitame juhtidena sageli oma käitumisega töötajates kahjuks vastupidise tunde. Tegemist hoomamatult võimalusterohke ja põneva maailmaga, kus kõrvuti juhtimisoskustega loeb üha enam inimlik empaatia, loovus ja paindlikkus. Saame tänulikud olla, et töötajate tagasiside tööandjate pingutustele nende heaolu nimel on kiire ja seda on võimatu mitte märgata – kui välja ei tule, leitakse uus tööandja.  Saame uued võimalused ja tihti ka uued juhid, kui nö. vanakooli mustrid enam muutuda ei luba.

Aga kuidas siis on lood Omnivas? Meil ei ole veel kõik nii nagu tahaksime, kuid panustame töötajate heaolusse pidevalt ja usume, et iga järgnev aasta on parem kui eelmine. Me proovime ja katsetame, vahel ka eksime, kuid kõik eksimused annavad meile teadmise, kuidas ja kuhu edasi liikuda.

Kai Kell

HR partner

*See on ilmselt koht, kus Sa mõtled „Ja-jaa, kõik tööandjad on ainult kasumi peal väljas“. Tõepoolest,  mõned uuringud on näidanud, et tööandjad, kes panustasid töötajate heaolusse, teenisid lausa 4 korda suuremat kasumit.  Aga kasumi tagaajamine ei ole enam ainus võimalik mõtteviis – üha enam saame lugeda ettevõtetest, kelle jaoks üha suurenev kasum ei ole peamine eesmärk. Omnival ettevõttena on oluline missioon klientide ja avalikkuse ees. Loomulikult on meile sealjuures oluline majanduslik edukus, sest ainult eduka ettevõttena saame areneda ja panustada ka ühiskonna arengusse.