7 nippi, kuidas postisaadetisi ohutult pakkida

Enne paki saajani jõudmist läbivad saadetised mitu etappi – transport logistikakeskusesse, sorteerimine automaatsel pakiliinil, peale- ja mahalaadimine, transport sihtkohta ning mõnede pakkide puhul isegi lennutransport. Kogu selle teekonna jooksul võib valesti pakendatud saadetis saada põrutusi ning halvimal juhul kahjustuda.

Omniva püüab omalt poolt teha kõik, et saadetised jõuaksid kohale tervena, kuid sageli on probleemide algeks valesti pakkimine, mille suhtes on postiettevõttel raske midagi ette võtta. Omniva kommunikatsioonispetsialist Mattias Kaiv annab mõned soovitused, kuidas pakkida saadetis nii, et see jõuaks kindlasti tervena pärale.

  • Ümbritse ese alati kaitsematerjaliga. Selleks võib olla näiteks mullikile või kilest õhkpadjad. Vedelikud tasub pakendada veel eraldi sulguriga kilekotti, et olla eriti kindel, et sealt midagi välja ei pääse ja ülejäänud saadetised kahjustatud ei saaks. Keskkonnasäästliku lahendusena võib paki täitematerjalina kasutada ka rohkelt kortsutatud vanapaberit.täitematerjal.PNG
  • Kasuta pakkimisel alati sisemist ja välimist pakendit ning jäta nende vahele ka piisavalt ruumi, mida täita täitematerjaliga. Täitematerjaliks võivad olla graanulid, puitvill või väga peenikeseks kortsutatud ajalehepaber.

sisepakend.PNG

  • Väärtesemed nagu näiteks juveelid, väärismetallid ja erilised mündid, tuleb enne välispakendisse paigutamist pakkida vastupidavasse metall- või puitkarpi. Kindlasti ei tohi neid pakendada tavalisse kirjaümbrikusse või läbipaistvasse pakendisse.
  • Paberdokumendid ja skeemid rulli ümber kartongtoru, et vältida kortsumist. Soovituslik on see veel ümbritseda kilega, et ennetada võimalikku niiskuse ligipääsu. Välispakendina kasuta kolmnurkset või ristküliku kujulist karpi, et vältida rullumist.
    paberid.PNG
  • Mööbli ja näiteks peeglite saatmisel tuleks kasutada spetsiaalset mööblikaitsekatet. See vähendab tõenäosust, et saadetisele tekivad kriimustused ja mõlgid. Samuti on oluline kaitsta kõik mööblinurgad ja -ääred ning ümbritseda seejärel pakkekilega.
  • Raamatute saatmisel kasuta välispakendina spetsiaalset raamatuümbrist. Eelnevalt ümbritse sisu mullikile või pehme vahtplastiga. Vajadusel lisa täiendavat täitematerjali.
    raamatupakend.PNG
  • Kui saadetis nõuab ettevaatliku käsitlemist, tuleb kasutada eraldi teenust „Ettevaatlik käsitlemine“ ning märgistada saadetis vastava kleebisega. Teenust on kohustuslik kasutada näiteks autoakude saatmisel. Sellegipoolest ei vabasta märgis nõuetekohasest pakendamisest.

akupakend.PNG

Eriti tähelepanelik soovitab Omniva olla just õrnade saadetiste puhul. Mida õrnem saadetis ja kauem  see teel on, seda suurem on ka tõenäosus, et midagi võib juhtuda. Just rahvusvaheliste saadetiste puhul on see oht eriti kõrge, sest väljaspool Eestit toimetavad saadetistega juba teiste riikide postiteenuse osutajad.

Täpsema saadetiste pakendamise ja märgistamise juhendiga on võimalik tutvuda Omniva kodulehel.