Sorteerimisalal nagu Sherlock Holmes ehk praktika logistikakeskuses

Tervist! Mina olen Joosep, Omniva logistikakeskuse praktikant, ning täna räägin pisut oma praktikakohast ja üldistest muljetest.

Alustuseks, kuidas ma siis üldse siia jõudsin? Tegelikult õpin ma hoopis Hollandis ning suve keskpaigaks lõpetasin Groningeni Ülikoolis esimese bakalaureuse aasta Industrial Engineering and Management erialal. Kuna eesti keeles sellele väga täpset ja arusaadavat vastet ei ole siis mõne sõnaga kirjeldades õpin ma organisatsioonide, süsteemide ja protsesside optimeerimist ja juhtimist. Ülikooli kõrvalt alles jäänud aja sisustasin peamiselt kettagolfi mängides või kanalite ääres joostes.

2019. aasta alguseks olin läbinud tarneahela ja grupidünaamika optimeerimise kursused ning sel hetkel Omniva uue logistikakeskuse tootmise optimeerimise praktikakohta nähes läksid silmad särama. Koolis sai programmeeritud võimalikult efektiivset tootmisliini ning legodega harjutatud tootmiseprotsesside lihtsustamist, kuid küsimusele „Kus mul seda vaja läheb?“ polnud veel vastust. Omniva aga paistis andvat selle vastuse. Tootmisliini asemel pakkus Omniva sorteerimisliini ning legode kokku panemise asemel vigaseid pakke. Läbi CV keskuse sai kandideerimisavaldus saadetud ning büroojuht Birgit võttiski juba järgmisel hetkel ühendust.

Juulikuu alguses päikeselisest Hollandist sombusesse Eestisse saabudes, tulin peaaegu otse lennukilt Omniva uude logistikakeskusesse, kus otsekohe võttis mind vastu minu praktika juhendaja, logistikakeskuse juht, Artur. Esimese päeva õhtuks keerlesid veel sorteerimisliin ja selle pakid silme ees, kuid tõsine töö algas kohe pihta. Minu praktikatöö eesmärk oli ja on kodumaiste saadetiste pakendamise analüüsimine ning nende kvaliteedi tõstmine.

Kahe nädala jooksu olen üles pildistanud ja dokumenteerinud rohkem kui 200 probleemset pakendamist ning alustanud ettevõtetele tagasiside ja korrektsete pakendamisjuhiste koostamist. Tavaliselt veedan pool päeva sorteerimisalal Sherlock Holmes’i eeskujul detektiivi mängides ning teise poole päevast panen eelnevalt täheldatud märkusi kirja.

Praktikakohalt ootasin enim, et saaksin tuvastada ja lahendada probleemseid kohti ehk nö. konsultandi rollis olla, ning täpselt seda ka praegu teen. Ülikoolis läbitud kursused saavad praktilise väljundi, mis aitab kindlasti kinnistada õpitud materjale ja luua kogemusi süsteemsest probleemilahendusest ettevõttesisese kommunikatsioonini. Lisaks heale õpikeskkonnale olen saanud  hea praktika juhendaja; kes muu saaks olla juhendamiseks rohkemate teadmistega kui logistikakeskuse juht isiklikult. Kiireks töökeskkonda sulandumiseks ja kvaliteetse töö esitamiseks on hädavajalik teada, miks mõni polt on kruvitud nii või naa, või kuidas sorteerimisliin täpsemalt pakke tuvastab. Lisaks informatsioonist pakatavale juhendajale ja toredale personalile on minuga samal ajal tööl ka teisi praktikante, kes loovad üllatavalt hea atmosfääri.

Kokkuvõtteks võib öelda, et suure ettevõtte tunnetamiseks ja hea praktilise kogemuse saamiseks on Omniva praktikandina töötades võimalusi väga palju ning arenemisruumi iga päev. Soovitan soojalt Omnivat ka teistele praktikantidele ning loodan, et inimesed hakkavad oma saadetisi paremini pakendama!