Praktika Omniva moodi – teoreetikust praktikuks

Tere! Minu olen Omniva, nüüd juba endine, praktikant Joonas. Ma elan ühes Lõuna-Eesti külas nimega Pahtpää ning õpin Tartu Ülikoolis ajakirjandust ja kommunikatsiooni. Vabal ajal meeldib mulle sõpradega võrkpalli mängida ja lugeda.

Omniva praktikapakkumisest kuulsin Tartu Ülikooli Ühiskonnateaduste instituudi tööandjate messil. Seal rääkisid minuga ettevõtte kommunikatsioonijuhid, kes soovitasid mul Omnivasse praktikale kandideerida.

Juba paar kuud hiljem külastasin ettevõtte uut logistikakeskust, kus räägiti mulle ka minu tulevasest projektist, mis koosnes pakisorteerimise osakonnale kahe check-list’i koostamisest. Nende ülesanne on aidata töötajatel täpsemini pakke suunata ning lihtsustada vestlust kahe osakonna vahel, andes konkreetseid näiteid ja juhtnööre.

Samuti lubas tootmisjuht Maria, et tegu ei ole vaatluspraktikaga ning ettevõttele on minu tööst reaalset kasu. Sellepärast valisingi just Omniva, sest tundsin, et saan seal praktilise kogemuse ning areneda. Täpselt nii ka läks. Esimene päev tööl meenutas pea ees võõras kohas vette hüppamist. Süsteemid ja andmebaasid, mida ettevõttes kasutatakse, olid palju suuremad, kui ma oleks võinud arvata. Samuti oli uus logistikakeskus kordades suurem sellest, mis Tallinn-Tartu maanteelt paistab.

Minu ülesanne oli parandada osakondade omavahelist suhtlust. Eesmärgi saavutamiseks vestlesin töötajatega ja viisin läbi vaatluseid, millele toetudes koostasin vajalikud check-list’id. Nende kõrval lisandus veel mitu skeemi ja pikemat juhendit, et töötajatel oleks rohkem materjale, millele toetuda.

Küsisin töötajate käest tihti tagasisidet mõne punkti osas, mida soovisin juhenditesse lisada. Suur osa praktikast mööduski inimestega suheldes ning kuulates nende kinnitusi või ümberlükkamisi oma teooriatele, mida järgmisena oma töösse tahtsin lisada. Minus tekitas rõõmu see, kui soojalt kolleegid mind vastu võtsid ning kuidas nad hea meelega olid nõus mind aitama.

Kõige enam meeldis mulle praktikal see, et mulle anti vabad käed. Ma sain nõu küsida ning arutleda kõigi töötajatega, kellega soovisin. Ka mu juhendaja vahetus vastavalt minu vajadustele ning sain loa hõivata ükskõik kelle aega, et mu töö lõpptulemus oleks võimalikult hea.

Poolteist kuud Omnivas arendas mind väga palju ning soovitan sinna kandideerida kõigil, kes tahavad oma kätega midagi teha. Kui mul oli oma projekti osas välja pakkuda mõni muudatus, mis võiks selle kasutegurit suurendada, võeti mu ettepanekuid alati arvesse või kui õhtul mainisin, et mul oleks vaja suuremat monitori, siis juba järgmiseks hommikuks oli see mu laua peale jõudnud.