Koroonakriis lähendas ostukeskuseid ja e-poode

Koroonakriis tõi tavakaubanduse ja e-kaubanduse üksteisele lähemale, rääkis e-kaubanduse teemalisel veebiülekandel Omniva pakiäri juht Andre Veskimeister.

„E-kaubanduse hüppeline kasv ei löö mitte suuremat kiilu e-kaubanduse ja kaubanduskeskuste vahele, vaid pigem lähendab neid. Nii e-kaubanduse kogemus kui kaubanduskogemus hakkavad ostuahelas üha selgemini oma rolli leidma,“ ütles Veskimeister. „Tõenäoliselt pood, mille senine põhirõhk on läinud kauba väljapanekule ja müügile, muutub rohkem konsultatsiooni, proovimise ja emotsiooni kohaks, internet muutub aga ostu sooritamise kohaks.“

Kahe kaubandusvaldkonna lähenemisest tõi Veskimeister paralleeli, kuidas nõukogude ajal olid inimestel televiisorid ja hiljem tulid turule uudsed värviteleviisorid. „Täna ei räägi keegi enam värviteleviisorist – meil on lihtsalt televiisor. Sarnaselt nõukogude aja televiisoritele on meil täna kaubandus ja e-kaubandus,“ selgitas Veskimeister. „Tulevikus räägime aga kaubandusest, mille all peame silmas just e-kaubandust. Füüsiline pood saab endale aja jooksul tõenäoliselt uue rolli ja tähenduse, mis toetab müüki e-kanalis.“

Ühtlasi tõi koroonakriis kaasa e-kaubanduse tiigrihüppe – olude sunnil pidid väga paljud inimesed katsetama e-poodidest kauba tellimist, sealhulgas ka need, kel varem see kogemus puudus. „Kodus oldud aeg pani inimesi õppima uusi olulisi oskusi – üks neist on ka turvaline e-ostlemine,“ selgitas Veskimeister.

Turvalisest e-ostlemisest on  Veskimeistri sõnul saanud igapäevaselt oluline ja vajalik oskus. „Inimese enda ülesanne on teha teadlik valik, et tal on ostetavat asja vaja ning kas ostukoha puhul on tegu usaldusväärse kaupmehega või mitte,“ selgitas Veskimeister. „See on nagu keeleoskus, mida me kõik  õpime, omandame ja katsetame ning selle olulisus kindlasti kasvab.“

Veskimeistri sõnul kiirendas selline „tiigrihüpe“ trende, mida e-kaubanduse ja logistikaeksperdid on juba mõnda aega ette näinud. „Inimesed liiguvad üha rohkem internetist ostlemise poole, eelistatuimaks tarnekanaliks kujuneb aga iseteenindusel põhinev ning kellaajast sõltumatu tarnekanal nagu kodu lähedal õues paiknev pakiautomaat.“

Koroonakriisi suurimaks õppekohana näeb pakiäri juht veelgi paremat valmisolekut suurteks hüppelisteks muutusteks. „Seni oleme e-kaubanduses harjunud lineaarse kasvuga, kuid varuplaan peab olema ka mahu kiireks tõusuks või languse tarbeks,“ selgitas Veskimeister.

28. mail toimus Onlive PROTO väikses stuudios arutelu „E-kaubandus enne ja pärast koroonakriisi“, kus e-kaubanduse teemadel arutlesid Tõnu Väät Eesti E-kaubanduse Liidust ja Omniva juhatuse liige ja Baltikumi pakiäri juht Andre Veskimeister. Lisaks jagas kogemusi Uuskasutuskeskuse tegevjuht Diana Paakspuu, kes koroonakriisi tõukel kiiresti oma e-poe avasid. Arutelu on järelvaadatav E-kaubanduse Liidu ja Omniva Facebooki lehtedel.