Omniva selgitab: Suurbritannia veebipoodidest tellimine muutub uuest aastast kallimaks

Uuest aastast lõppeb Brexiti-järgne üleminekuperiood, mis tähendab, et  alates 1. jaanuarist 2021 tuleb Suurbritanniast postipakkide tellimisel arvestada uute reeglitega. Üle 22-euroste saadetiste puhul lisandub käibemaks, 150-euroste saadetiste puhul tuleb tasuda ka tollimaks.

Omniva pakiäri rahvusvahelise segmendi juhi Marita Mägi sõnul rakenduvad uuest aastast Suurbritannia pakkidele samad tingimused, mis kõigile kolmandatele riikidele. „See tähendab, et Suurbritannia saadetised on võrdsed näiteks USA või Hiina saadetistega – enamasti toob see tellija jaoks kaasa 20-protsendilise käibemaksu lisandumise üle 22-euroste pakkide puhul. Üle 150-euroste saadetiste puhul tuleb tasuda ka tollimaks, mille määr sõltub konkreetsest kaubast,“ selgitas Mägi. Toote tollimaksumäära saab konkreetse toote kaubakoodi järgi otsida Eesti tollitariifistikust.

Teatud kaupade saatmisele või tellimisele on kehtestatud ka piirangud või eriloa nõuded, mistõttu tuleks enne tellimist tutvuda MTA kodulehel olevate reeglitega. Näiteks on internetipoodidest ravimite tellimine keelatud. Samuti tuleks olla tähelepanelik toidulisandite tellimisel, sest enne tellimist tuleb teha kindlaks, ega teise riigi toidulisand ei kuulu Eestis ravimite alla.


Halb üllatus võib tabada tellijat ka siis, kui tellimus vormistatakse veel detsembrikuus, kuid kauba väljasaatmine jääb uude aastasse. „Tuleb arvestada sellega, et kui tellimus on tehtud käesoleva aasta detsembris, aga müüja paneb kauba teele 2021. aasta alguses, kehtivad saadetisele juba uued reeglid ning tellija peab maksma kaubalt täiendavad maksud. Näiteks kui 29. detsembril tellitud 50-eurone pakk pannakse Suurbritanniast teele 2. jaanuaril 2021, lisandub sellele käibemaks,” tõi Mägi näite.

Eesti e-ostlejate seas on Suurbritannia veebipoed populaarsed – nii tellimuste kui pakkide saatmise poolest on Suurbritannia olnud esimese viie sihtriigi hulgas. Kõige enam tellitakse Suurbritanniast ilukaupu, elektroonikat ja moekaupu.

Tasub teada, et Brexiti lähenedes on enamik suurtest e-poodidest oma laod toonud Euroopa Liidu riikidesse, näiteks Belgiasse, Hollandisse, Saksamaale ja Poola. Mägi paneb inimestele südamele, et ükskõik millisest e-poest kaupa tellides tuleb alati pöörata tähelepanu ostu- ja transporditingimustele, et vältida hilisemaid muresid.