Millest sõltub traditsioonilise reklaamkanali kvaliteet? Otseposti näide

Reklaamsõnumite edastamiseks on kanalite valik suurem kui kunagi varem ning turundajate peamiseks väljakutseks on tasakaalustatud meediaplaani koostamine, mis toetaks kampaania eesmärkide saavutamist. Traditsiooniliste- ja digikanalite vastandamine on tänaseks minevik ning iga kanal teenib selgelt oma eesmärke.

Otseposti kui kanali eelis seisneb konkurentsitult madalaimas kontaktihinnas, millega on võimalik jõuda suure hulga inimesteni, olenemata nende soost, vanusest või meedia tarbimise harjumustest. Teisalt on adresseeritud otseposti võimalik sihtida äärmiselt täpselt – nt perekonnaseisu, vanuse või sissetuleku põhjal.

Viimasel ajal on otseposti kui reklaamkanali üldist kvaliteeti tõstnud just sisu, mida ettevõtted selle kaudu tarbijatele jagavad. Üle kolmandiku inimestest väitis sügisese otseposti märgatavuse uuringu käigus, et nende ostukäitumist on viimasel ajal mõjutanud otsepost. Selle tulemuse taga seisavad avatud ja kliendist lähtuva mõtlemisega turundajad, kes on teadlikud mitmekülgsetest võimalustest ning erilahenduste potentsiaalist oma sihtrühmade kõnetamisel. Näiteks detsembri parimaks otsepostituseks valitud Tasku keskuse kliendileht paistis eriti silma just sihtrühma hooajalistest vajadustest lähtuva ideestuse ja erilise lahendusega. Nimelt andis Tasku keskus pühade eel välja raamatumõõtu juhendi jõuluettevalmistuste kohta, mis sisaldas kuponge, ostusoovitusi ja nippe.  Novembris parimaks otsepostituseks valitud Hortese kampaaniatrükises kohtusid aga huvitav sisu ja omapärane paberilahendus. Otsepostitus oli trükitud eriliselt siidisele ja matile paberile ning tänu sellele võitis see klientide tähelepanu juba postkastist välja võttes.

Lisaks reklaami sisule on kanali kvaliteedi oluline osa sõnumite esitlemine ehk see, kuidas sõnum tarbijani jõuab. Traditsioonilistes meediakanalites on reklaami teekond tarbijani pikem kui digikanalites. Otseposti puhul osalevad selles ahelas ka näiteks trükikojad, kes annavad sõnumile vormi ja tuhanded postikullerid, kes vastutavad trükise õigeaegse ning korrektse kohalejõudmise eest. Postikullerite tööd on viimasel ajal oluliselt mugavamaks ja kiiremaks muutnud sorteerimismasin, mis komplekteerib reklaami vastavalt kulleri kanderingile ja otseposti sihtrühmale. Tänu sellele on vähenenud ka inimfaktorist tulenevad vead ja viimastel kuudel on otseposti kande kvaliteet tänu tehnilistele uuendustele ning usinatele postikulleritele jõudsalt kasvanud.

Otseposti näitel saame väita, et tänapäeval liiguvad ka traditsioonilised kanalid kaasa tehnoloogiliste uuendustega, mis aitavad kasvatada kvaliteeti. Samas käib otsepostiga alati kaasas soe ja inimlik mõõde, mille taga on väga paljude inimeste igapäevane töö.