Tagurpidi jõulud: Vii kuusk metsa!

Omnival on kuni 26. juunini kestev kampaania nimega Tagurpidi jõulud.
Kampaania eesmärk on tekitada kevad-suvisel ajal samasugune mõnus (pühade)meeleolu nagu jõulude ajal, ainult palju suvisemas võtmes.
Kampaania ajal julgustame tegema samu asju, mida jõulude ajal, ainult teistpidi ja jaanipäevalikus võtmes. Iga nädal uus aktsioon!

Esimese nädala (23.05-29.05) teema oli jõululuuletuste tagurpidi lugemine. 

Teise nädala (30.05-05.06) teema on puude istutamine ja kutsume tegema suviseid ettevalmistusi jõuludeks puude istutamise näol.

Jõulude vääramatuks iseloomustajaks on kuusepuu – jõululaupäeva eel puu koju toomine, selle ehtimine ja okastest eralduv meeldivalt mõrkjas jõululõhn teevad rõõmu pea igaühele. Suvel pole küll paslik kuuske koju tuua, selle asemel kutsume üles tulevasi jõulupuid hoopis istutama!

Et talvel oleks igihaljastest puudest rohkem rõõmu, on suvi hea aeg, et puude jaoks seeme mulda pista. Enne tuleks aga uurida, kas ja kuhu tohib puud üldse istutada, et sellel ka väärtust oleks. Kõige mõistlikum on kuusk istutada oma koduaeda – nii on alati olemas jõulupuu, mida ei pea maha saagima ega metsast tooma. Koduaias rõõmustab talvine ehitud puu lisaks pereliikmetele ka möödujaid. Tasub teada, et kuusk on lisaks ilule ka vastupidav, saades hästi hakkama meie hämarates ja heitlikes ilmaoludele. 

Miks kuused üldse ehtekandja rolli on saanud? See küsimus on ilmselt igaühe peast läbi käinud. Nagu ikka, leidub teooriad mitmeid. Usutakse, et sellele kombele pani aluse Martin Luther, kes lumistest kuuskedest vaimustudes seda ilu koduski tahtis nautida. Arvatakse ka, et esimene jõulupuu kaunistati hoopis Lätis 16. sajandil. Eestisse levis kuuse tuppa toomise komme alles 19. sajandil mõisa- ja linnarahva seast, kui puude ehtimiseni jõuti veel sajandi jagu hiljem. 

Kuusk, täpsemalt 48,6 meetri kõrgune Ootsipalu hiiglane, on ühtlasi Eesti kõrgeim puu. Igal aastal, 18. juunil, tähistatakse kuusepäeva, mistõttu võiks just see päev sobida istutamistööks. Seostama ei pea seda sugugi vaid jõuludega – kuuskede näol toome meie linnadesse rohkem rohelust ja silmailu mitte ainult endale, vaid ka teistele. 

Et Eesti loodusele iseloomulikku ilu oleks rohkem, üllatab Omniva inimesi kuuseseemnetega, mida suvepäkapikud mitmetesse pakiautomaatidesse peitnud on! Head istutamist!

Tagurpidi jõulude järgmiste nädalate tegevuste kohta jälgige reklaami ja meie sotsiaalmeediat!