E-kaubandus areneb pakivõrguga käsikäes

Neli aastat tagasi ütlesin, et eestlane on pakiautomaadirahvas. Juba siis olime riik, kus oli kõige rohkem pakiautomaadilahtreid ühe inimese kohta. Olenemata, et tänaseks on nende arv juba ligi kahekordistunud, ei ole pakiautomaadivõrgu laienemisel veel lõppu näha.

Kui seni on pakiautomaadid olnud pigem linnade ja suurtemate asulate luksuseks, siis nüüd on tehnoloogia areng jõudnud sinnamaale, et pakiautomaate on mõistlik paigaldada ka väiksematesse piirkondadesse. Hetkel on Omnival Eestis üle 130 pakiautomaadi, mõned neist ka väiksemates asulates nagu Koeru või Puhja. Meie uued automaadid Eestis on:

Aasta lõpus ületab see number aga juba 300 piiri. Pikemas perspektiivis näeme aga, et mugav ning lihtsasti kättesaadav pakiteenus tähendaks ligikaudu tuhandet pakiautomaati Eestis.

E-kaubanduse järjepidev kasv loob pakiteenuste turul tingimused üha tihedamaks konkurentsiks. Pakiautomaadivõrk ning e-kaubanduse areng käivad aga lahutamatult käsikäes. E-kaubanduse areng tagab pakiautomaatide laiema leviku, pakiautomaadi paigaldamine tekitab piirkonnas jällegi e-kaubanduse elavnemise. Näeme seda oma kogemusest – kui paigaldame piirkonda pakiautomaadi, kasvavad sealsed pakimahud varasemaga võrreldes märkimisväärselt. Ööpäev läbi kättesaadavast automaadist on paki saamine ju kordades mugavam, kui maapiirkonna postkontorist. Ka statistika näitab, et üle 80% pakisaajaid ja –saatjaid eelistavad selleks pakiautomaati.

Omniva pakiautomaadivõrgustik on täna nii Eesti kui ka Baltimaade suurim, mistõttu võib pidada meid kaoluliseks e-kaubanduse arengu toetajaks. Statistika alusel on e-kaubandusel Eestis veel kõvasti kasvuruumi. Olenemata, et paistame silma oma kõrge internetikasutajate ja e-ostlejate osakaaluga, moodustab e-kaubandus Eesti jaekaubandusest siiski vaid 7,7% , kui Euroopas on see näitaja 11,3%.

Siiski näeme, et Eesti tarbijate huvi ja võimekus osta nii kodu- kui välismaistest e-poodidest pidevalt kasvab. Samuti avavad aina rohkemad e-poed oma teenused ka Eesti suunal.

Alates esimestest kohalikest e-kaubanduse ilmingutest on Omniva missiooniks olnud Eesti ning Baltikumi e-kaubanduse arendamine. Luues võimaluse kogu maailma e-poodidest oma kaubad pakiautomaati tellida ning paigaldades neid samal ajal Eestisse tuhat tükki oleme oma missiooni elluviimisele jälle sammu võrra lähemal.

Päikeselist kevadet soovides,
Ansi