Mida peaksid teadma Hiinast tellitud pakkide kohta pärast pandeemiat?

Kuigi koroonapandeemia algul kogu Hiina pakivoog peatus, on nüüd kogu rahvusvaheline e-kaubandus taas tuure kogumas. Panime kirja kolm  olulist teadmist, mida pandeemiaaegseid või -järgseid pakke oodates silmas pidada.

  1. Jälgi oma tellimuse aegumist

AliExpressis saab oma tellimuse detailvaates (View Detail) näha erinevaid andmeid oma tellimuse kohta – milline on eelduslik saadetise kulgemise aeg (alates tellimuse eest tasumisest) ning mis on viimane tähtaeg vaidluse avamiseks, kui saadetis pole kohale jõudnud ja klient soovib osturaha tagasi saada.

Hiljutise COVID-19 pandeemia ajal on paljude pakkide tarneajad veninud mitmekuiseks, mistõttu on eriti oluline jälgida tähtaega, millal tellimus suletakse (order will be closed in: ….). Kui klient pole saadetist kätte saanud, on tal võimalus 10 päeva enne tähtaja saabumist taotleda ostja kaitse (Buyer Protection) pikendamist. Kui müüja sellele ei reageeri, siis 5 päeva enne tähtaja saabumist tuleks avada vaidlus ja taotleda raha tagasi.

AliExpressist Eestisse tellides on tavaolukorras maksimaalne tarneaeg vaikimisi 60 päeva ning sel perioodil kehtib ka ostja kaitse. Teisisõnu eeldatakse, et selle aja jooksul jõuavad saadetised kohale. Kui 60 päeva on aga täis saanud ning müüja pole ostja kaitse perioodi pikendanud (ega ostja selle pikendamist taotlenud), suletakse tellimus automaatselt, isegi siis, kui jälgimissüsteemist on näha, et saadetis on alles teel. Covid-19 eriolukorrast tingituna on maksimaalset tarneaega siiski sageli juba müüja poolt tellimuse täitmisel pikendatud.

Õnneks on ka AliExpress oma reegleid veidi leevendanud ning vaidlust saab avada ka 15 päeva jooksul peale tellimuse sulgemist. Kuid kui ka see aeg on möödas, ei ole kliendil enam võimalik kohale jõudmata paki eest raha tagasi nõuda.

Nt AliExpressi mobiiliäpis on suletud tellimus näha järgnevalt:

  • Välismaine jälgimisinfo võib olla eksitav

Tähele tasub panna ka seda, et kui tracking-keskkonda tekib paki kohta esimene sündmus, mille asukohaks kuvatakse “Eesti”, tähendab see sageli seda, et saadetis on alles väljunud saatjariigi eksporditerminalist Eesti poole ja saabumise kuupäev on eelduslik. See tähendab, et füüsiliselt Eesti pinnale jõudmiseks võib kuluda lennutranspordi puhul veel mitmeid päevi, laeva- või raudteetranspordi puhul nädalaid või isegi kuid. Just eksitav tracking-info loob klientidele sageli mulje, justkui pakid viibiks pikemat aega Eestis ootel. Tegelikkuses tekib viivitus kõige sagedamini just rahvusvahelises tarneahelas, kus Omnival on saadetise mõjutamiseks vähe võimalusi.

AliExpressi jälgimisinfos esineb ka olukordi, kus saadetise kohta on üleval märge „teele pandud“ või „shipped“, kuigi tegelikult pole kaup veel Hiinast lahkunud ning on alles sihtriiki jõudmiseks sobiva transpordilahenduse ootel. Eksitava info kuvamine on tingitud sellest, et AliExpress on mittejälgitavate saadetiste puhul (saadetise koodialgus on sel juhul enamasti U või S täht) arendanud oma jälgimissüsteemi selliselt, et teatud aja möödumisel uuendatakse automaatselt saadetise staatust vastavalt sellele, millisesse tarneprotsessi etappi saadetis peaks olema jõudnud. Täna aga ei toimi protsessid tavaolukorra eeldustel ja kiirusega ning seetõttu ei vasta ka AliExpressi track&trace staatused saadetise tegelikule asukohale.

Sellises olukorras ei saa tarbijat aidata ka Omniva klienditeenindaja ning klienditoega kontakteerumine ei kiirenda saadetise liikumist. Üks võimalik soovitus on uurida saadetise staatust https://www.17track.net/en veebilehel. Kui tegemist on registreeritud, jälgitava saadetisega (saadetise koodialgus on üldreeglina L või R täht), siis meie kogemuse põhjal on tegemist üpris usaldusväärse saadetiste liikumise jälgimislahendusega, mille info pärineb otse postide ja logistikaettevõtete infosüsteemidest.

Mittejälgitava saadetise puhul  aga ei olegi usaldusväärset võimalust saadetise teekonna jälgimiseks. Klient saab alati südamerahu tagamiseks kontakteeruda AliExpressi platvormil müüjaga ja küsida kinnitust, kas pakk on ikka teele pandud ning vajadusel pikendada ostukaitse perioodi, nagu eelpool viitasime, kui müüja seda juba ise teinud pole.

  • Tarneajad varieeruvad paarist nädalast mitme kuuni

Hiina-suunaline pakiliiklus on tasapisi taastumas. Küll aga oli aasta algul ning varakevadel periood, kus Hiinast pakke üldse välja ei saadetud, mistõttu kõik pakid olid lihtsalt ootel. Viimaste nädalate jooksul on aga tavapärane olukord aegamisi taastumas, kuid suur osa pakke liigub Hiinast Eestist jätkuvalt raudteetranspordiga.

Kõikide rahvusvaheliste saadetiste puhul peab jätkuvalt arvestama tavapärasest pikemate tarneaegadega. Ühelt poolt on pikemad tarneajad tingitud hõrenenud lennuliiklusest ja suurest kuhjunud saadetiste hulgast lähteriikides (eriti Hiinas) mis ootavad transpordivõimalust, teisalt aga ka 2+2 nõudest ja muudest reeglitest tööruumides, kus kaupadega toimetatakse.

pexels-photo-1598075
Photo by James Wheeler on Pexels.com

Nii AliExpressi saadetised kui ka mujalt maailmast tellitud kaubad saabuvad Eestisse mitme erineva tarneteenusega, mistõttu võib tarneaeg varieeruda heal juhul paarist nädalast kuni halvemal juhul mitme kuuni. Kui osad populaarsemad kaubad pannakse teele Euroopas või Aasias asuvast vahelaost või lennutatakse Hiinast Eestisse otselennuga, siis kehvemal juhul pannakse kaup teele universaalse postiteenusega, mis puhul läbib pakk ülemaailmset postivõrku ning mitmeid erinevaid kaubaterminale üle maailma. Sellisel juhul võibki saadetise Eestisse jõudmine aega võtta paar kuud.  

Omniva statistika kohaselt jõuab ca 15% registreeritud pakkidest Hiinast Eestisse 2-3 nädalaga, ca 45% pakkidest 4-6 nädalaga ning ca 40% jälgitavate pakkide tarneaeg on viimasel ajal olnud kuni 2 kuud või isegi kauem. Mittejälgitavate pakkide puhul tuleb valmis olla ka 3-4 kuu pikkuseks tarneajaks.

Ja veel üks kasulik teadmine. Kuigi see 100%-list garantiid ei taga ja sageli teeb lõpliku tarnevaliku kaupmees, on siiski märgata, et suur osa kaupa, mis jõuab Eestisse kiiremate tšarterlendudega kannavad „Aliexpress Standard Shipping“ teenust.

Lähemalt Aliexpressi pakiprobleemide lahendustest saad lugeda ka siit: https://omniva.info/2019/02/22/puust-ja-punaseks-kuidas-lahendada-aliexpressi-pakiprobleemi/